Paulinia cupana zwana jest także ciernioplątem, guaraną lub osmętą. Występuje w całym dorzeczu Amazonki. Nazywa guarana pochodzi od napoju sporządzanego z jej nasion przez plamie Guarani. Jest to gatunek o największej dotąd poznanej wśród roślin zdolności syntezy kofeiny. Właściwości rośliny znane są od dawna ludom tubylczym Amazonii, które zażywają ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej i psychicznej w stanach wzmożonego wysiłku.
Guarana wspomaga trawienie, odchudzanie, utrzymanie witalności fizycznej i psychicznej, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia.
Guarana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i utrzymania prawidłowego stanu kości.
Kraj pochodzenia – Brazylia.
Składniki: Ekologiczne mielone nasiona guarany (Paullinia Cupana) 100%.
Wartość odżywcza |
w 100g |
RWS* |
Wartość energetyczna |
1164kJ/274kcal |
14% |
Tłuszcz |
2,5g |
4% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,4g |
2% |
Węglowodany |
49,5g |
19% |
w tym cukry |
2,5g |
3% |
Błonnik |
24,5g |
- |
Białko |
15,5g |
31% |
Sól |
0,07g |
1% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla osoby dorosłej.
Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę (3g) produktu wymieszać z 200 ml wody, soku, jogurtu lub dodawać jako składnik sałatek, koktajli, deserów.
Sugerowana dzienna porcja do spożycia w ciągu dnia 1-2 łyżeczki.
42g
1 opakowanie = 14 porcji (łyżeczek)
Informacja alergiczna :
Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości (uczulenia) na jakikolwiek składnik preparatu